Reflexoterapia, adevăr sau provocare?

Articol publicat de dr Ganea Daniel, oaspetele nostru de astăzi

  Când privim la lucrurile din natură observăm armonia în toate ființele și legile ei și remarcăm faptul că totul se interconectează – un sistem perfect care generează viața. Dacă privim toate acestea, și fauna, comportamentul animalelor, abilitățile lor de camuflare, de adaptare, trebuie sa ne gândim atunci că și omului i s-a dat posibilitatea de a se vindeca în mod natural.

.

.

Să pornim de la natură

  Reflexologia face parte din medicina tradițională chineză care are o vechime de peste 5000 de ani. Apare menționată pentru prima dată în lucrarea „Nei Jing” („Cartea interioarelor„), atribuită împăratului legendar Huangdi, în care sunt descrise tehnicile de vindecare a afecțiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanță față de organele pe care le reprezintă. Acest împarat înțelept, medic și om de cultură a trăit în jurul anului 3000 î.e.n. În secolul IV î.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezintă reflexoterapia ca metodă, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apăsarea fermă cu policele a unor puncte timp de mai multe minute.

egpyt2

Cu mai mult de 4000 de ani în urmă, reflexoterapia era cunoscută și în Egiptul antic, așa cum arată o fresca descoperită în mormantul unui medic, în localitatea Saqqara. În frescă sunt reprezentați doi terapeuți care masează palmele și tălpile a doi pacienți, probabil nobili. Fresca abundă în reprezentări simbolice. Formele de piramidă simbolizează energia, bufnița reprezintă învațătura și înțelepciunea, iar cele trei păsări albe – pacea, sanătatea și prosperitatea. Pot fi observate și reprezentări ale instrumentelor chirurgicale ale vremii.

Akmanthor

Cum s-a ajuns la masarea unor puncte în talpă și palme? Explicația ar fi că tălpile și palmele au fost văzute ca reprezentări ale întregului trup, organismul la o scară mai mică,să spunem așa. Printr-o reprezentare plastică, imaginile de mai jos ne ajută să înțelegem această asociere.

presopunctura 3_82_presopunctura 3

Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului.

ayak

Ce ne face să credem că masarea unor puncte în talpă ne poate trata?

În primul rând faptul că organismul comunică, răspunde la acest fel special de stimulare: pot apărea niște semne, reacții la începutul tratamentului, la primele ședințe (amețeală, greață, somnolență, neliniște, febră dacă în corp există o infecție latentă, etc.) Deși produc un disconfort trebuie să înțelegem că reflexoterapia la domiciliu pune organismul la treabă, îi dă semnale că trebuie să acționeze, să se refacă.

Nu sunt contraindicații în aplicarea masajului terapeutic reflexogen, ci se va regla intensitatea și durata acestuia până la confirmarea adaptării la tratament. Aceste manifestări ne dau de înțeles că masajul are un efect asupra corpului și că mergem în direcția bună – un feedback natural. Rezultatele care s-au obținut de-a lungul timpului ne fac să luăm în calcul această metodă de tratament, de recuperare și îmbunătățire a sănătății. Reflexologia sau „terapia zonala” a fost introdusa si popularizata în occident la începutul secolului XX, de către medicul american William Fitzgerald care demonstrează practic cum prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitățile corpului (mai ales picioare/tălpi), putea normaliza activitatea fiziologică în alte zone ale corpului, situate la distanță față de punctul masat)

Chiar simplul auto-masaj general al corpului ne poate aduce beneficii. Avem o mărturie de la dr Zavergiu, care la vârsta de 60 de ani, când nu mai credea să se mai bucure prea mult de viață, a început să practice auto-masajul, lucru care a a avut efecte deosebit de benefice, îmbunătățindu-i considerabil starea de sănătate. Cititi aici mai multe: http://www.formula-as.ro/2004/622/medicina-naturista-25/metoda-dr-zavergiu-5140

Un alt motiv care ne determină să ‘credem’ în reflexoterapie, este experiența obținută de către o metodă înrudită ca principiu de tratament și anume Acupunctura. Simbolistica folosita in aceste metode are un caracter istoric și mistic, deși noțiunile sale transcend timpul istoric (vezi statuetele descoperite pe teritoriul dacic, incizate cu meridiane de acupunctura, datate în urmă cu zeci de mii de ani – Nineta Crainici). Studiind medicina tradițională chineză, am aflat cum corpul uman este asemănat cu guvernarea Împărăției și invers:

Din cartea „Medicina chineză și simbolurile sale” scrisă de către Jean-Marc Kespi, aflăm că Împăratul, situat în centru, guvernează Împărăția. Miniștrii acționează sub autoritatea sa. Corpul uman este guvernat după același model. Inima, situată în centru, are rolul Împăratului. Viscerele, Plămânul, și Măruntaiele sunt miniștrii săi. Plămânul are rolul de dublă mișcare: aspirație și eliminare a aerului. Face suflurile Qi, care ne controlează funcțiile și structurile, să circule, să se transforme. Este primul-ministru, fiind cel mai apropiat. Ficatul este „generalul armatelor”. El se ocupă de circulația dus-întors, veghind ca aceasta să se facă în mod liber, lin, fără obstacole, fie că este vorba de circulația diurnă sau nocturnă, musculară, vizuală, mentală, el este creatorul sistemelor de apărare, el nivelează și reglează suflurile, sângele, alimentele, emoțiile, sentimentele.

Exemplu clinic legat de Ficat: ” O femei de 35 de ani, subțire, activă, care vorbea repede ca și cum i-ar fi fost teamă să ocupe prea mult loc sau prea mult timp, suferea de la vârsta de 15 ani de o eczemă generalizată, pruriginoasă mai ales în timpul nopții. Un tratament psihanalitic, urmat 3 ani, tratament care de altfel a ajutat-o foarte mult, nu i-a îmbunătățit situația dermatologică (era de așteptat). Se mai plângea de arsuri la stomac, grețuri, intoleranță la grăsimi și dureri craniene digestive. Adormea greu și se trezea frecvent în timpul nopții. Fiind foarte activă, făcea totul la repezeală, de teamă că nu va apuca să termine ce a început. Se simțise întotdeauna constrânsă, ținută în frâu, fie că a fost vorba de studii sau alegerea profesiei. Ficatul care reglează Qi (fluxul energetic în organism), care drenează impuritățiile (eczema fiind considerată o soluție alternativă aleasă de organism pentru eliminarea unor toxine), care permite circulației dus-întors să aibă loc nestingherit și ușor, care suferă cand această circulație este blocată, era deficitar. Unul din punctele corespondente ficatului 47 V, a vindecat-o în 3 ședințe, dovedind corectitudinea diagnosticului.”

Medicina Koreana are nenumărate astfel de exemple, împreună cu medicina tradițională Chineză fiind campioane în interpretarea semiologiei bolilor, ca și în tratamentul acestora prin preparate naturiste (obținute direct prin prelucrarea plantelor). Acuratețea rezultatelor lor le recomandă și a ignora beneficiile acestor cunoștințe doar pentru faptul că știința nu le cunoaște încă mecanimul de acțiune, este pur și simplu o pierdere de vreme.

Iar pentru pacient, contează.

Cititi mai mult despre mecanismele implicate in dieta de slabit Montignac pe blogul meu:doctorulpilula.blogspot.ro

Cu respect,

Dr Daniel Ganea

Va invit pe facebook, in Comunitatea Oamenilor Sanatosi

Sondaj de opinie
participarea este optională

- Tu cât ai plăti pentru o consultație de 15 minute?
Estimează: lei

- Cât ar trebui să dureze o consultație medicală la domiciliu?
Alege: minute.
- Cât ar trebui să coste o consultație medicală la domiciliu?
Alege: lei

- Câte consultații gratuite ar trebui să includă un abonament anual?
Prefer: consultații incluse

[recaptcha size:compact]


Mulțumim!

Adriana Dima

Reflexoterapeut la ReflexoterapieLaDomiciliu.ro
Reflexoterapia este o unealta utila in mana terapeutului si o provocare. Chiar daca nu stim cum si de ce functioneaza, ea s-a dovedit eficienta intr-o serie de afectiuni pe care medicina nu le poate grupa in mod necesar in jurul aceleasi cauze sau mecanism.
Va invit sa studiati si sa incercati.
Adriana Dima

Ultimele postari ale lui Adriana Dima (vezi toate)

Trimite un mesaj

Trimite un mesaj online reflexoterapeutului

Puteti folosi aceste tag-uri html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.