Pinteni călcâi (calcaneeni), Fasceita plantară, Osteofitele

Exprimarea „pinteni în călcâi” este una populară, unii medici nefiind de acord cu punerea diagnosticului ce poartă această denumire și nici cu tratamentele care sunt aplicate în aceste cazuri. Trebuie să se caute cauza prin investigații amănunțite.

Drurerile de călcâi poartă denumirea de talalgii. Acestea pot fi sub forma Osteofitelor sau Fasceitei plantare – inflamarea benzii fibroase care se întinde de la călcâi până la baza degetelor.

Originile talalgiilor (durerilor calcaneene) pot avea la origine afectiuni cardiace, hepatice, inflamatorii, metabolice, reumatologice, vasculare, neurochirurgicale si desigur si ortopedice. Adesea talalgia  poate fi expresia sindromului compresiv lombar (hernie de disc, stenoza canalului lombar), iar in cazuri rare poate fi vorba de tumori sau infectii endogene localizate. Asa ca patologia fiind atat de variata, pacientul necesita o investigare prealabila amanuntita.

Osteofitele sau ciocurile sunt niște excrescente osoase care apar pe capetele oaselor, în jurul articulațiilor sau în interiorul lor, în jurul discurilor intervertebrale, precum și în zonele în care se unesc tendoanele și ligamentele cu oasele.
Cauza exactă a apariției osteofitelor nu se cunoaște. Se consideră că ele sunt o reacție reparatorie care apare în urma procesului de degradare, de degenerare a structurilor articulare. În urma acestui proces se produce o proliferare a vaselor de sange în cartilajul degradat. Ele se formeaza prin hiperplazie de țesut osos și formare de cartilaj nou (neoformare ) și se localizează în jurul cartilajelor articulare sau a discurilor intervertebrale degradate, degenerate.

Simptomele fasceitei plantare
Cei mai multi pacienți resimt o durere de călcâi dimineața la primii pași, durere care se atenuează după 10-20 de minute, putând reapare în cursul zilei în cazul solicitării excesive a piciorului
Cauzele apariție fasceitei plantare și a pintenilor calcaneeni:
• efort fizic prelungit (alergatul, săriturile, mersul, statul în picioare pot pune presiune pe fascie ducând astfel la apariția durerilor de călcâi)
• artrita (mai multe tipuri de artrită determină inflamația tendoanelor incluzand astfel și fascia plantara )
• diabetul poate duce de asemenea la creșterea durerii de călcâi
• încălțămintea incorectă este cel mai frecvent factor care determină apariția fasceitei plantare – greutatea
• corpului nu se distribuie în mod egal pe toată suprafața piciorului crescând astfel tensiunea în fascia plantară și ducând la inflamarea ei
• greutatea corporala crescută
• sarcina poate duce la apariția durerilor calcaneene atât prin greutate suplimentară cât și prin modificările hormonale care favorizează relaxarea ligamentelor și a tendoanelor care nu sunt astfel pregătite pentru efortul zilnic.

pinteni

Pintenul calcanean apare secundar fasceitei plantare și reprezintă o calcifiere la nivelul călcâiului. Pintenul calcanean se întinde până la țesutul senzitiv și nervi accentuând durerea de călcâi. Durerea de călcâi nu este datorată presiunii directe pe pinten ci mai degrabă inflamației țesuturilor din jurul pintenului.

Pentru a nu ajunge să apelăm la chirurgie, ci pentru a trata cauza, putem aplica reflexoterapia pentru a regla nivelul hormonilor (echilibrul hormonilor sexuali menține echilibrul în procesul de formare a masei osoase) și a stimula suprarenalele să producă cortizonul care are rolul de reducere a inflamațiilor. Avem in vedere și faptul că acești pinteni sunt calcifieri și atunci masăm zona paratiroidelor răspunzătoare de metabolizarea calciului. În plus, masajul ajută la relaxarea tălpii.

 

Citeste mai mult despre Afectiunile ortopedice care pot asocia talalgii.

Adriana Dima

Reflexoterapeut la ReflexoterapieLaDomiciliu.ro
Reflexoterapia este o unealta utila in mana terapeutului si o provocare. Chiar daca nu stim cum si de ce functioneaza, ea s-a dovedit eficienta intr-o serie de afectiuni pe care medicina nu le poate grupa in mod necesar in jurul aceleasi cauze sau mecanism.
Va invit sa studiati si sa incercati.
Adriana Dima

Ultimele postari ale lui Adriana Dima (vezi toate)

Trimite un mesaj

Trimite un mesaj online reflexoterapeutului

Puteti folosi aceste tag-uri html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.