Cum slăbesc?

Reflexoterapia ne vine în ajutor

Nu mai reușesc să slăbesc. Care ar fi cauzele?

Retenția de apă

Ții o dietă echilibrată, cu puţine calorii, ai început să faci mişcare… şi totuşi, cântarul indică aproape aceeași greutate. Care ar putea fi problema?

Dacă nu reuşeşti să reduci numărul de kilograme, problema principală ar putea fi faptul că reţii apa. Prea multă sare în mâncare, determină retenţia apei în ţesuturi. Iar pentru că nu bem suficientă apă, ceea ce face ca organismul, atunci când o primeşte, este să o reţină cât mai mult timp în ţesuturi, ca măsură de protecţie antideshidratare. Reţinem apă dacă: ne simţim balonaţi mare parte din zi, la finalul zilei sau în perioadele cu temperaturi crescute ni se umflă mâinile şi picioarele, transpirăm foarte puţin chiar şi pe caniculă şi dacă dimineaţa ne trezim cu „pungi“ sub ochi. Principala măsură care trebuie luată în această situaţie este să reducem consumul de sare la maximum 3 grame pe zi. În plus, hidratarea corespunzătoare este foarte importantă în curele de slăbire, atât pentru a scăpa de problema retenţiei de apă, cât şi pentru a stimula metabolismul. Specialiştii recomandă completarea aportului de apă propriu-zisă cu fructe şi cu legume proaspete.

Somn insuficient

În timpul odihnei, organismul consumă 60-75% din energie, iar dacă nu ne odihnim suficient, metabolismul este dat peste cap. Pentru ca regimul de slăbit să aibă efectul scontat, iar rata metabolismului să nu aibă de suferit, trebuie să dormim 7-8 ore pe noapte. În plus, în lipsa somnului suficient, în organism se eliberează o substanţă chimică numită grelină, care atunci când se acumulează excesiv în corp, duce la o senzaţie constantă de foame şi la întârzierea instalării senzaţiei de saţietate. Astfel, dacă nu dormim destul, ajungem să mâncăm excesiv şi să ne îngrăşăm. O altă explicaţie este că în timpul somnului în corp se eliberează o altă substanţă, numită leptină, responsabilă cu controlul poftei de mâncare şi al saţietăţii.

Stresul

Dacă suntem supuşi unui nivel crescut de stres timp îndelungat, cortizolul în exces încetinește metabolismul. Aşa se explică de ce în perioadele de stres cronic continuu ne îngrăşăm, în timp ce, în timpul examenelor, de exemplu, slăbeam în condiţii de stres. În plus, atunci când suntem stresaţi avem şi tendinţa de a mânca mai mult, pe fond emoţional şi, prin urmare, ne este cu atât mai greu să ţinem un regim alimentar. Studiile arată că dacă nivelul de stres este mare, caloriile aduse prin alimentaţie se depun sub formă de grăsime în special în zona abdominală, ceea ce creşte şi riscul instalării sindromului metabolic, asociat cu predispoziţia către boli cardiovasculare şi diabet de tip II.

Afecțiuni endocrinologice

Dificultatea în procesul de slăbire poate avea cauză endocrinologică. Unele boli se asociază fie cu o încetinire a metabolismului, fie cu un dezechilibru hormonal care îngreunează pierderea în greutate. Astfel, sindromul Cushing influenţează activitatea glandelor suprarenale, care în acest context produc prea mult cortizol, hormonul stresului asociat cu acumularea de grăsime în corp. Persoanele care suferă de hipotiroidism nu au în corp suficienţi hormoni tiroidieni care ajută la arderea depozitelor de grăsime. Astfel, metabolismul este încetinit, iar slăbirea este îngreunată. În cazul sindromului ovarului polichistic, care afectează un număr foarte mare de femei, există problema dezechilibrelor hormonale care determină acumularea de grăsime în corp. Dacă considerați că ați putea suferi de o astfel de afecțiune și doriți o consultație medicală, puteți face asta aici http://consultatiiladomiciliu.ro

Medicamente care te împiedică să slăbeşti

Chiar dacă respecţi cu stricteţe cura de slăbire pe care ţi-ai propus-o, dacă iei anumite medicamente, este posibil să nu reuşeşti să dai jos kilogramele în plus. Exemple de tratamente care te împiedică să slăbeşti sau care favorizează chiar îngrăşarea sunt antidepresivele, anxioliticele şi betablocantele (prescrise pentru hipertensiunea arterială). În această situaţie, cere sfatul medicului cu privire la schimbarea tratamentului sau la adaptarea curei de slăbire astfel încât să reuşeşti să scapi de kilogramele acumulate.

Înfometarea

Organismul nostru produce și consumă energie. Între aceste două procese trebuie să existe un echilibru necesar pentru buna funcționare a întregului organism și pentru reglarea termodinamică a acestuia. Când decidem să mâncăm foarte puțin sau foarte rar, organismul intră în așa-numitul ”mod de înfometare” şi începe să îşi facă rezerve. Deşi este posibil să pierdem câteva kilograme bune într-un timp scurt, rezultatul nu poate fi menţinut. În plus, există efecte negative semnificative (o scădere semnificativă a ratei metabolice (până la 40%), pierderea masei musculare direct proporţional cu scăderea țesutului adipos, încetinirea reflexelo, încetinirea pulsului, scăderea substanțială a libidoului, semne de îmbătrânire precoce, nervozitate, anxietate, apatie, hiperemotivitate, depresie, rezistență foarte scăzută la stres)

Cum mă poate ajuta reflexoterapia să slăbesc ?

Deseori consumam alimente in exces pe fondul unei stari de incordare psihica, de stres. Procesul are loc in felul urmator : nivelul de stres ridicat, nervozitatea, emotiile puternice, ingrijorarile duc la o secretie anormala a stomacului, care poate da falsa senzatie de foame. Aici, poate interveni cu succes reflexoterapia, care prin activarea punctelor corespondente ale sistemului nervos si zonei stomacului ajuta la reglarea secretiei acestuia si disparitia senzatiei de foame. Se vor masa și punctele corespondente ale suprarenalelor.
Controleaza excesul ponderal
In cazul persoanelor cu exces ponderal, care sufera de o patologie hormonala, de cele mai multe ori tiroidiana, reflexoterapia ajuta la reglarea functiilor hipofizei si tiroidei, prin activarea centrilor corespondenti. Pe de alta parte, reflexoterapia s-a dovedit eficienta si in cazul celor care nu au fost diagnosticati cu o tulburare endocrinologica.
Exista contraindicatii si efecte adverse ?
La primele ședinte de terapie pot apărea neplăceri trecătoare, datorate creșterii eliminării toxinelor și a apei în exces din organism. Deși nu are efecte adverse dacă este corect aplicată, reflexoterapia este contraindicată în cazul persoanelor care suferă de boli neoplazice, tulburări de coagulabilitate, boli psihice și boli infecto-contagioase.

Adriana Dima

Reflexoterapeut la ReflexoterapieLaDomiciliu.ro
Reflexoterapia este o unealta utila in mana terapeutului si o provocare. Chiar daca nu stim cum si de ce functioneaza, ea s-a dovedit eficienta intr-o serie de afectiuni pe care medicina nu le poate grupa in mod necesar in jurul aceleasi cauze sau mecanism.
Va invit sa studiati si sa incercati.
Adriana Dima

Ultimele postari ale lui Adriana Dima (vezi toate)

Un comentariu la Cum slăbesc?

Trimite un mesaj

Trimite un mesaj online reflexoterapeutului

Puteti folosi aceste tag-uri html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.