Bioenergoterapia și poporul geto-dacic

Acupunctura, presopunctura, meridianele energetice știm că sunt noțiuni ce țin de tradiția chineză, dar în urma unor cercetări și descoperiri ulterioare s-a aflat că pe teritoriul carpato-danubiano-pontic se cunoasteau practicile bioenergiei. Istoricii sunt de parere că geto-dacii cunoșteau arta vindecării. Descoperirile arheologice au scos la iveală statuete din lut, datând din secolul al IX-lea, înainte de Hristos, care înfîțișau bărbați și femei, străbătute de meridiane energetice și înțepături de ac, care se potrivesc cu sistemul medicinii tradiționale chineze, precum și spirale sau romburi spiralate situate în dreptul plexurilor psiho-energetice, cunoscute în fiziologia mistică indiană sub numele de cakra („roata”). Pentru desemnarea traseelor bioenergetice proiectate la suprafața corpului omenesc, numite de indieni nadi (cu sensul literal de canale, vase, dar și „nervi”) iar de chinezi „meridiane”, există corespondentul românesc de „râuri”, folosit de practicienii populari ai unei terapii acupuncturale specific țărănească, ce se practică în unele locuri din țară.

IMG_20141201_131040                                           IMG_20141201_131545

 

Putem înțelege de ce referirile la medicina energetică sunt mai vechi decât consemnările ei în tradiția hindusă sau chineză prin studiile care încearcă să demonstreze că leagănul civilizației actuale este în Carpați și că de aici a început migrația către Asia. În cartea „Bioenergo-terapia în tradiția milenară a poporului român”, a autoarei Nineta Crainici, ne sunt prezentate cercetările statuetelor și vaselor antropomorfe descoperite în 16 județe ale tării. Aflăm că s-au analizat peste 804 exponate arheologice dintre care 700 conținând date bioenergetice, între care 252 însemnate cu simboluri ornamentale geometrice și puncte rotunde cu substrat bioenergetic de tip acupunctural, aceste semne fiind similare simbolicii chineze.  Există  un conținut bioenergetic „ocult” al figurinelor. Cercetările l-au depistat în poziții anume executate, atunci în neolitic, ca o gimnastică statică, similară „asanelor” din yoga.

Conform tradiției trace nord-dunărene, în Carpați este localizată una dintre cele șapte coloane ale cerului. Aceasta este și părerea arheologilor și paleontologilor care afirmă că spațiul carpatic este adevarata matcă a populațiilor indo-europene și centrul celei mai vechi culturi cunoscute în prezent. Geto-dacii aveau cunoștințe profunde de fiziologie energetică subtilă care aveau să devină mai tarziu specifice medicinei tradiționale chineze (acupunctura) și misticii indiene. Au fost descoperite morminte de inhumație la Aiud, Simeria și în alte localități în care cadavrele purtau pe frunte o roată solară de bronz indicând focarul energetic cunoscut în mistica indiana sub numele de AJNA CHAKRA (chakra = roata).

IMG_20141201_130808                    IMG_20141201_130759

Referitor la imaginea din antichitate a tracilor, Platon care într-unul din celebrele lui dialoguri, Charmides, spunea: “Aşa stau lucrurile, Charmides, şi cu descântecul nostru. L-am învăţat cu prilejul unei expediţii, de la unul dintre medicii traci ai lui Zalmoxis, [medici-călugări] despre care se zice că au şi darul de-a te face nemuritor. Iar tracul acesta arăta că medicii greci spun, pe bună dreptate, cele  pe care  le-am  amintit eu  acum:  numai că Zalmoxis, adăuga el, regele nostru, care este zeu, mai spune că, aşa cum nu trebuie să încerci a vindeca ochii fără să vindeci capul şi nici capul fără trup, la fel nu poţi vindeca nici trupul fără suflet, iar tocmai aceasta e pricina pentru care cele mai multe boli rămân nevindecate de medicii greci, faptul că ei nu ţin seama de întregul a cărui îngrijire ar trebui s-o întreprindă şi că, dacă acesta nu se simte bine, este cu neputinţă ca partea să se simtă bine».

Incantaţiile magice sau descântecele le întâlnim pretutindeni unde se află românii, şi probabil că tot aşa era şi pe vremea dacilor şi a celorlalţi traci, după cum este atestat de către cel mai mare filozof grec după Socrate. Multe din cuvintele descântecelor româneşti au sensuri pierdute astăzi, ele părând să aparţină acelui fond de cuvinte dacice, astăzi uitate. O serie de practici magico-rituale şi de empirism medical, nemaiîntâlnite la vecinii românilor sau la alte popoare vin să ateste ideea că ele aparţin medicinei hieratice, sacerdotală, a strămoşilor daci.

Adriana Dima

Reflexoterapeut la ReflexoterapieLaDomiciliu.ro
Reflexoterapia este o unealta utila in mana terapeutului si o provocare. Chiar daca nu stim cum si de ce functioneaza, ea s-a dovedit eficienta intr-o serie de afectiuni pe care medicina nu le poate grupa in mod necesar in jurul aceleasi cauze sau mecanism.
Va invit sa studiati si sa incercati.
Adriana Dima

Ultimele postari ale lui Adriana Dima (vezi toate)

Trimite un mesaj

Trimite un mesaj online reflexoterapeutului

Puteti folosi aceste tag-uri html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.