Afectiuni ortopedice care pot asocia talalgii

Durerile in talpa sau in calcai, adesea „diagnosticate” cu denumirea „pinteni calcaneeni” sau „pinteni calcai”, au numeroase alte cauze decat de natura ortopedica. Cu toate acestea, cele mai frecvente afectiuni care deterimna durerile de calcai sunt de natura ortopedica. Durerile calcaneene (atat de frecvente) nu sunt datorate „pintenului”, ci sunt datorate mai ales supra-incarcarii de tip mecanic, prin greutate excesiva sau/si efort exagerat. Supra-solicitarea mecanica locala este cauzata de greutatea excesiva si/sau efortul indelungat/ exagerat. Uneori poate interveni retractia lantului gastro-calcaneo-aponevrotic.
Scoala franceza a descris de mult timp retractia gastrocnemienilor si a oferit solutii in acest sens (incepand de la Barouk incoace, dar nu numai), conservatoare sau chirurgicale.

Talalgiile (durerile calcaneene) pot avea o cauza mecanica locala, dar si o cauza reumatologica (boli inflamatorii autoimune), vasculara (arteriala, vanoasa, limfatica), metabolica (diabet, guta), post-traumatica (fracturi de stress), degenerativa (artroza articulatiilor retro-piciorului), neurochirurgicala (sindrom compresiv radicular), neurochirurgicala locala (compresia nervului tibial posterior in canalul tarsian), si multe, multe alte cauze similare.
Infiltratiile cu Diprophos, foarte la moda, pot avea locul lor in terapeutica, dar nu la nivelul gleznei si piciorului si mai ales nu in frecventa cu care se practica la noi. Prin urmare, este vorba despre aplicarea inadecvata a unor procedee dealtfel benefice, uneori miraculoase – cum este uneori cazul lombalgiilor.

Se pare ca peste 99% din pacientii cu aceasta patologie nu sunt deloc ameliorati de tratamentul unic cu antiinflamatoare locale, ba chiar pot spune ca simptomele se agraveaza (de fapt este perfect logic, atata timp cat nu se vizeaza cauza, ci doar efectul, adica inflamatia locala calcaneana).
Termenul de „fasceita plantara” este corect, insa nu descrie efectiv un diagnostic, ci doar un simptom. Cat despre tratament, daca este vorba despre o problema neurochirurgicala (sndrom compresiv lombar) tratamentul este neurochirurgical, daca este o problema compresiva locala (sindrom canal tarsian) se practica decompresia canalului tarsian, daca este o problema reumatologica se initiaza tratamentul de fond, daca este o problema vasculara se consulta Chirurgul vascular etc. I ceea ce priveste metabolismul calciului, nu exista „depuneri de calciu” decat sub forma de calculi urinari sau biliari.
In rest, putem vorbi despre osteofite (la nivelul articulatiilor), ce reprezinta o forma de aparare a organismului in fata degradarii artrozice a articulatiilor.
In general, osteofitele reprezinta un fapt „benefic” in cazul degradarii artrozice, din simplul fapt ca protejeaza articulatiile. Inlaturarea acestor osteofite este urmata invariabil de destabilizarea acestor articulatii, cu consecinte importante.
In acest caz masajul este rareori benefic, iar in prezenta unui sindrom inflamator are efecte teribil de neplacute.

In ceea ce priveste tratamentul chirurgical, se practica uneori si aponevrotomia plantara partiala artroscopica, dar numai dupa 1-2 ani de tratament conservator bine condus (care exclude iradierea cu radiatii Roentgen sau infiltratiile cortizonice locale).
Doar 0,1% din pacientii cu aponevrozita plantara vor ajunge la operatie, din simplul motiv ca tratamentul conservator este foarte eficient (tratament care exclude iradierea cu radiatii Roentgen sau infiltratiile cortizonice locale). O kiperkeratoza („batatura”) specifica piciorului scobit, care se datoreaza hiperpresiunii de la nivelul ante-piciorului in ciuda aparentelor, nu are indicatie chirurgicala (grifele digitale – degetele ca o gheara – au aceeasi origine). Singurul tratament posibil este diminuarea hiper-presiunii plantare, fie prin mijloace de tip podologic, fie prin mijloace chirurgicale. Indepartarea bataturii este extrem de nociva – vezi
Bataturile plantare nu se trateaza la cosmetician sau dermatolog si nu se indeparteaza chirurgical, si Cum se trateaza bataturile plantare.

Problema reala a talalgiilor este de fapt diagnosticul, pentru ca doar in 20-30% din cazuri este vorba despre aponevrozita de reactie, in celelalte cazuri fiind vorba despre sindrom compresiv lombar, insuficienta vasculara, boli reumatologice, artroze degenerative ale retro-piciorului si multe, multe altele. Este absolut lipsit de logica si intr-o oarecare masura si daunator sa faceti radiografie inaintea examenului clinic direct (din simplul motiv ca exista zeci de incidente radiologice ale calcaneului si nu aveti de unde sti care dintre ele este necesara).
Prin urmare, este absolut ridicol sa practici o infiltratie sau sa operezei un „pinten” la un pacient cu vreo boala reumatologica autoimuna sau cu Picior Charcot diabetic sau cu vreo hernie discala

Asa ca ar fi bine sa studiem intai problema inainte de a ne repezi cu tratamentul. Fireste, eu nu va pot determina sa veniti pentru consultatie la mine, ar fi impotriva eticii si a spiritului unui blog medical. Daca vreti insa sa veniti, sunteti bine primiti.

Cu stima,
Marcel dragus
Kinetoterapeut

dr. Daniel Ganea

Reflexoterapia este o unealta utila in mana terapeutului si o provocare. Chiar daca nu stim cum si de ce functioneaza, ea s-a dovedit eficienta intr-o serie de afectiuni pe care medicina nu le poate grupa in mod necesar in jurul aceleasi cauze sau mecanism.
Va invit sa studiati si sa incercati.
Etichete:  , ,